Jeremy M. Thomas

Stage Director

Flirt med Livet blog anmelder Sex and Betrayal

Posted on 20 Jan 2018 in Danish, News | Comments Off on Flirt med Livet blog anmelder Sex and Betrayal

Sex on the stage

jan 20, 2018

pastedGraphic.png

Nej, det er ikke en ny drink – selv om scenografien med bar, hyggepianist og caféborde kunne lede tankerne derhen – men det, som i et par uger udspiller sig på HIT, teatret i Huset i Rådhusstræde: ”Sex and Betrayal between the Sheets”.

Hvad er utroskab? Mænd opfatter som regel utroskab som sex – fuldbyrdet samleje mellem to personer, hvoraf mindst en er i et forhold til en anden. Kvinder lægger som regel mere vægt på, om der er en følelsesmæssig forbindelse. Et tæt venskab med ’en anden kvinde’ opfattes ofte som mere truende for parforholdet end sex.

Hvorfor mænd vil have sex, og kvinder har brug for kærlighed?

Det giver for så vidt mening, hvis vi vil tilslutte os den biologiske/evolutionære forklaring, at manden er kodet til at sprede sine gener mest muligt, mens kvinden på grund af den større investering i graviditet og pleje af børnene er kodet til at søge en mage, der vil deltage i forsørgelse og opdragelse af børnene. I den konstruktion er det vigtigt for kvinde, at manden bliver og er forpligtet til forholdet – ikke om han har sex med andre.

At forsørgelse spiller en rolle i forholdet mellem mænd og kvinder, demonstreres faktisk af den noget friere seksualmoral i samfund som vores, hvor mænd og kvinder er (nogenlunde) ligestillede, og hvor kvinder dels er selvforsørgende, dels har et socialt sikkerhedsnet under sig, der ikke gør tilværelsen som enlig mor umulig. Det spiller ind på opfattelsen af sex før/uden for ægteskabet … men sjovt nok viser statistiske undersøgelser, at franske kvinder er langt mere utro end kvinder i noget andet land.

En virtuel affære

”Sex and Betrayal between the Sheets” trækker hovedsagelig på amerikanske kilder. Således også forestillingens røde tråd, en tilfældig e-mailkorrespondance, der udvikler sig til en virtuel affære mellem en kvinde og en mand. Det er den alvorlige side af historien, som House of International Theatre præsenterer: Hvad truer ægteskabet/parforholdet mest? Et sidespring, eller at den ene af parterne følelsesmæssigt forlader parforholdet?

Sjov med sex … og grøntsager

Den anden side af sagen er ren komedie, men indeholder masser af facts om manden og kvinden og spillet imellem dem (eller mellem mand/mand, kvinde/kvinde, transperson/en af foranstående muligheder). Da artens videreførelse er den dybere biologiske grund til, at vi overhovedet er her, er sex også drivkraften i de fleste af vore relationer – grunden til at vi taler sammen, flirter, positionerer os som attraktive (udseende og/eller status). Vi vil have sex – uanset om vi følger den ene eller den anden strategi. Både fra mandens og kvindens synspunkt er sex omdrejningspunktet for den intime relation. Det er den kit, der holder parret sammen. Eller frister til utroskab.

I disse komiske mellemspil optræder skuespillerne som hhv. sexterapeuten Jana (80-60-80 … nej, ikke et telefonnummer) og sexhealeren Siegmar (18 … nej, det henviser ikke til alderen). Denne del spænder over alt fra praktiske råd om utroskab til demonstrationer af håndjob og klitorisstimulering på forskellige hjælpemidler fra grøntafdelingen. Altid med den hjælpsomme bartender i baggrunden (ham der lytter på alt fra ’min kone forstår mig ikke’ til ’vil du sende en cocktail ned til blondinen for enden af baren’). Og hyggepianisten, der crooner den udødelige klassiker ’Everybody’s fucking but me’.

Monogam/polygam

De sjove indslag om manden og kvinden reflekterer hele tiden over spørgsmålet, om mennesket af natur er monogamt eller polygamt. Dermed spejler de den seriøse del om e-mailaffæren.

”Sex and Betrayal between the Sheets” bringer muligvis ikke ny viden på banen – faktisk er det meste citater fra psykologisk/sexologisk litteratur af ældre dato – men det kan da nok sætte tanker i gang, når informationerne krydses på nye måder. Og det er først og fremmest morsomt (som en scorereplik altid skal være, selv om humoren i sagens natur altid ligger syd for bæltestedet).

Og så er der affæren mellem Emmy og Theo …

”Sex and Betrayal between the Sheets” spiller (på engelsk) i Huset i Rådhusstræde til 28. januar.

Sexolog – Steen Blendstrup – mail@flirtmedlivet.dk – tlf. 25 46 42 68

Udviklet og hosted af Commercial Group

http://flirtmedlivet.dk/sex-on-the-stage/